( kereséshez nyomj entert )

+36-70 / 775-0760

Összefoglaló a 2019-es WWDC-ről!

wwdc19
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A várakozásnak megfelelően június 3-án, hétfő este vette kezdetét az almás cég 2019-es fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak az új rendszerek, mégpedig az iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 és a tvOS 13. Természetesen az eseményt Tim Cook nyitotta meg, aki kisebb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról, mint az Apple Arcade, vagy az Apple TV+, melyek elindulására idén ősszel számíthatunk.

 

iPad OS

Az utóbbi években egyre többet fejlődött az iPad, így egy különálló rendszert hoztak létre – magyarán mondva egy egyedibb, tabletre szánt iOS-sel álltak elő. Mostantól egyszerre két egyforma alkalmazást is megnyithatunk. Jó hír, hogy mostantól egy pendrive-ot, vagy a fényképezőgépünket is simán rácsatlakoztathatunk a táblagépre.

Bővült a Safari, s mostantól iPad-en is olyan lesz az internetezés élménye, mint egy asztali gépen. Az App Store-ból most már egyedi betűtípusokat is letölthetünk.
Egy új algoritmus által az Apple Pencil késleltetési ideje 20 ms-ről 9-re csökkent!

 

macOS 10.15 Catalina

Egy rövid videót követően leleplezték az új, moduláris, sajtreszelős Mac Prót, ami az egyel ezelőtti modell dizájnjára emlékeztet, s egy új monitort. Maga a Mac Pro az Intel Xeon 28 magos processzorával is szerelhető, ami mellé 1,5 TB memóriát is tehetünk, 6 csatornán, 2933 MHz-el. Két Thunderbolt 3, illetve USB A portot kapott, belül pedig összesen 8 PCIe slotot találhatunk, melyekhez egyszerre két Radeon Pro Vega II GPU-t csatlakoztathatunk. A tápegység miatt sem kell aggódni, ugyanis 1,4 kW-s egységet kapnak a gépek, valamint a könnyed hordozhatóság miatt görgőket egyaránt.

2019. őszén érkezik ez az új Mac Pro, és 6 ezer dollártól fog indulni az ára. A kijelző 6K-s lesz, amit 5 ezer dollárért kínálják majd a kaliforniaiak.

Activation Lock – a T2-es biztonsági chipet veszi alapul s a hitelesítői adatainkkal jelentkezhetünk be a rendszerbe. A képernyőidő ide is megérkezik, így mostantól felmérhetjük, hogy mennyit vagyunk a gép előtt, s melyik alkalmazással mennyit töltöttünk el.

Az iTunes-ra nagy hangsúlyt fektettek az almások, s mostantól három részre lesz osztható: zene, podcast és TV – a korábbi pletykák alapján nem fog megszűnni az alkalmazás. Bemutatkozott a SideCar funkció, ami által az iPad-ünket egy másodlagos monitornak foghatjuk be.

 

tvOS 13

Tim először az Apple TV-ről és az új tvOS-ről beszélt az eseményen. Egyik újdonság, hogy megjelenik a multi-user funkció, amivel az egész családra gondolt a kaliforniai vállalat, ugyanis ugyanúgy meglesz a gyerekeknek a saját felülete a saját beállításaikkal, de ugyanúgy a szüleiknek is. Természetesen a gaming itt is nagy szerepet kap, így az Xbox kontrollere és a PS4 DualShock kontrollere egyaránt támogatott lesz a tvOS által. Zenehallgatáskor az AppleTV automatikusan kijelzi majd az adott szám dalszövegét.

 

watchOS 13

Tim Cook Kevin Lynchet hívta fel a színpadra, aki az új, watchOS 6-ról beszélt, amely várhatóan több új számlapot is kap. Az új rendszerben lesz Taptic Chimes funkció is, amit lényegében egy kakukk funkcióként fog működni, hiszen az okosóra jelezni fog, ha egészre vált.

Sokak örömére megjelent a számológép app Watch-ra is, illetve a nagyobb újdonság az, hogy mostantól lesznek alkalmazások, melyek egyenesen az Apple Watch-on fognak futni, tehát a használathoz nem fog iPhone is kelleni. Természetesen az App Store az Apple Watch-ra egyaránt elérhető lesz.

Az aktivitáson belül megjelenik az Activity Trends funkció, mely jelezni fogja, hogy hogyan állunk az adott napon. Például mutatni fogja, hogy több lépcsőfokot másztunk-e meg, mint szoktunk, vagy hogy az átlagoshoz képes milyen a pulzusunk. Az óra mostantól megmondja, hogy mekkora a minket körülvevő zajszint, s figyelmeztetni fog minket, ha nagyon hangos helyen tartózkodnánk.

Hölgyek számára fontos újítás a Cycle Tracking funkció, mely a havi menstruációk kapcsán lesz hasznos tanácsadó, hiszen részletesen monitorozhatnak általa a nők.

 

iOS 13

Az iOS 13 kétszer olyan gyors, mint elődje! Legalábbis az ígéretek alapján kétszer olyan gyorsan indítja el az alkalmazásokat, mint az iOS 12. A Face ID 30 százalékkal lett gyorsabb, míg az alkalmazások mostantól 50 százalékkal kisebb méretűek lesznek. A legújabb frissítés idén ősszel lesz elérhető a végfelhasználók számára.

Végre megérkezik a sötét mód az iOS-re! Szuper jól fog kinézni ez az új funkció.

A billentyűzetnél bejött a swipe, avagy húzós gesztus, ergo ezáltal is írogathatunk mostantól, így aki ahhoz szokott volna az olyan klaviatúráknál, ahol ez a funkció elérhető. Megjelent az Apple Music kapcsán az időzített dalszöveg, ami annyit rejt magában, hogy a dalszöveget automatikusan hozz majd az énekhez.

 

Frissül a Mail alkalmazás, így az iOS 13-tól sokkal könnyebben szerkeszthetjük a szövegeinket – Craig szerint olyan módon, mintha egy Mac-en tennénk. A kaliforniaiak teljesen újraépítették a térkép-szolgáltatást, köszönhetően a LIDAR szenzorokkal szerelt járműveiknek – tehát ezen dolgoztak az utóbbi években, nem pedig az önvezető autón?! Lesz itt is egy Google Street View féle funkció, ami igazán ígéretesnek néz ki, sokkal részletesebb lesz – egyelőre sajnos csak az USA-ban.

 

Az iOS 13-ban mostantól megnézhetjük, hogy a háttérben milyen adatokat frissítettek alkalmazásaink. Eddig megszokhattuk a Facebook és Google bejelentkezési lehetőségeket az alkalmazásokon belül, de mostantól lesz egy hasonló funkciója az Apple-nek, így az Apple felhasználói fiókunkkal jelentkezhetünk be. Nagy újdonság, hogy itt nem kell a bejelentkezéshez megosztani az adott alkalmazásokkal az e-mail címünket, hiszen az Apple fog számunkra egy random e-mail fiókot létrehozni, amelyet aztán az alkalmazásfejlesztő nyugodtan tele-spammelhet.

HomeKit Secure Video – avagy az Apple saját megfigyelő rendszere, amelyhez majd a kameránkat társíthatjuk. 10 napnyi felvételt fognak tárolni, 5 kamerával akár 2 TB-os tárhelyet vehetünk igénybe. Természetesen mindez titkosítva lesz.
 

iMessage-nél újdonság, hogy ha egy ismeretlen szám ránk írna, akkor ott automatikusan ki lesz írva a neve és a képe, avagy Memoji-ja.

Bővül valamelyest a portré mód, így jobban személyre szabhatjuk a portréképeinket. Ha csak simán fényképezni, vagy videózni szeretnénk, akkor ott is kiterjesztett funkciókat kapunk, amivel még jobb felvételeket készíthetünk. A mesterséges intelligencia mostantól jobban jelen lesz a képeinknél, így mostantól beállíthatjuk, hogy pl. melyik hónapra vonatkozóan mutassa a képeinket.

 

Megjelent a zenemegosztási funkció, így ismerőseinket ezentúl könnyedén megoszthatjuk kedvenc számainkat, hogy azokat együtt hallgathassuk. Az AirPods kapcsán bejött egy hasznos újdonság. Például ha zenehallgatás közben üzenetet kapunk, s arra válaszolunk, akkor az iOS automatikusan elküldi a válaszunkat a másik fél számára.

 

RealityKit, ARKit 3 – egy fejlettebb AR keretrendszer lesz, amivel sokkal jobbá, élethűbbé és egyben interaktívabbá tehetjük a kiterjesztett valóságot.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Írjon nekünk!